bookfanclub.gportal.hu

 

 

Bevezető

Üdvözöllek a BOOKFANCLUB {BFC} oldalán, ami az általam már elolvasott, illetve jelenleg olvasás alatt, és jövőbeni tervbe vett könyvekről szól. Régebben rengeteg könyvet vásároltam magamnak (amik a könyvespolcom darabjait ékesítik), de jelenleg könyvtárba járok, ahol kikölcsönzöm a könyveket, és belemerülök a képzelet világába. Néha napján egy E-Könyvet is elolvasok, beszereztem egy Tablet-et, így éjjel is nyugodtan tudok olvasni. Szerkesztő: BFC-ÁGI

 

 
Archívum
Friss bejegyzések
2017.06.21. 06:31
2017.06.20. 18:24
2017.06.17. 08:35
2017.06.17. 08:07
2017.04.19. 08:20
Friss hozzászólások
 
Munkálatok

HENDRIK GROEN - LESZ EZ MÉG ÍGY SE - A 83 és éves Hendrik az Alkonypír öregotthon lakója, de ki nem állhatja az öregeket, akik a szőnyegbe tapossák a mézes puszedlit, folyamatosan zsörtölődnek és nyögnek. A napi rutin is az idegeire megy; vacsora után kávé, utána tévé, utána irány az ágy. Az egyhangúságnak Eefje érkezése vet véget, akiben Hendrik felismeri az elszalasztott lehetőséget Elege lesz hát a nyavalygásból, szeretné, ha még tartogatna számára valamit az élet, ezért néhány bentlakóval megalakítja az Öreg, de még nem halott-klubot, és titkos naplót vezet akcióikról. 
Hogy életkedvüket fenntartsák, kaszinóba, pétanque-bajnokságra, főzőtanfolyamra és tájcsizni járnak, és miközben minden erejükkel azon vannak, hogy az elmúlás a lehető legszórakoztatóbb legyen, néhány nem várt fordulattal is számolniuk kell
Hendrik Groen nem szuperhős, és pont ezért szerethető. 

 

AUDREY NIFFENEGGER - AZ IDŐUTAZÓ FELESÉGE - Amikor először találkoztak, Clare hatéves volt, és Henry harminc. Amikor összeházasodtak, Clare huszonkettő, és Henry még mindig harminc. Henry idő-eltolódási rendellenességgel született. Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohasem tudja, mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközelebb. Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Clare és Henry felváltva meséli el történetüket. Rajongva szeretik egymást, megpróbálnak normális családi életet élni: biztos állás, barátok, gyerekek. Mindezt olyasmi fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek, történetük ettől olyan megrendítő és felejthetetlen.

 

 

NAOMI NOVIK - RENGETEG - Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül. Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól. Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

 
Csevegő

Beszélgessünk egy jót a könyvespolc melletti kis sarokban, kényelmesen a fotelekben belesüppedve, egy jó kávé vagy tea tásaságában.

 
Olvasók
Indulás: 2016-07-08
 
Lábjegyzet

Azért hoztam létre ezt az oldalt, hogy az általam olvasott könyvekről leírhassam a véleményemet,  ezáltal olvasásra bíztassem az itt járt embereket, és ezeket a könyveket akár megbeszélhessem másokkal is. Maga az olvasás számomra fontos dolog, mert biztosítja számomra az igazi kikapcsolódást, és a képzelet világát. Természetesen a véleményemet kultúrált formában lehet kritizálni!

Elérhetőség:
- cagatha@freemail.hu
 

 

2016. 07. 08. Nyitás
BFC-ÁGI Szerkesztő
Könyvbemutató Téma
G-Portál Tárhely
Linda Design
Gergő Köszönet

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK röviden
KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK röviden : Homérosz - íliász és Odüsszeia érettségi tétel

Homérosz - íliász és Odüsszeia érettségi tétel

BFC-Ági  2017.04.20. 04:47

Az ókori Európában a később klasszikusnak nevezett, máig példaképül szolgáló görög és római kultúra játszott vezető szerepet.

A görög félszigeten és szigetvilágban a Kr. e. második évezred közepére dinamikusan fejlődő államok alakultak ki. Virágkor: Kr. e. V. sz.
Hősköltészet (mítoszok), eposzok, lírai költészet, dráma. Emberközpontúság, természetköltészet.


A hagyomány Homérosznak tulajdonítja a két nagy ógörög eposzt, az Íliászt és az Odüsszeiát. A két eposz kltúrtörténeti sajátosságaiból megállapítható, hogy kb. száz év van a két mű között.
A rhapszodoszok hősdalai a hírnév fenntartását célozták, egyben viselkedési normát is mutattak, társadalmi értékrend erősítése, 

Az eposz kötött formájú nagyepikai mű, amely egy kivételes képességű, terészetfeletti erőktől támogatott hősnek egy egész nép életében döntő fontosságú tettét beszéli el. Az eposz verses, nagyepikai alkotás, melynek középpontjában egy nagyobb népcsoport életére kiható esemény áll (Például: háború, honfoglalás). Főhőse olyan személy, aki különleges tulajdonságai miatt az átlagemberek fölé emelkedik. Tettei végrehajtásában természetfeletti lények is segítik.

Az eposz fajtái:
 
- Naiv eposz
o szerzője sokszor ismeretlen
o az írásbeliség előtt keletkeztek
o szájhagyomány útján terjedtek
 Példák: Kalevala, Gilgames-eposz
- Műeposz
o az írásbeliséghez kötődnek
o szerzőjük ismert
 Példák: Homérosz: Iliász, Homérosz: Odüsszeia, Arany János: Rege a csodaszarvasról, Vörösmarty: Zalán futása, Vergilius: Aeneis, Ariosto: Az elveszett Orlando, Tasso: Megszabadított Jeruzsálem, Cervantes: A Lusiadák, Milton: Elveszett paradicsom, Csokonai: Dorottya (vígeposz), Petőfi: A helység kalapácsa (vígeposz)

Az eposzi kellékek:
- nagy terjedelmű, elbeszélő költemény,
- énekekből áll,
- invokáció: a Múzsa segítségül hívása,
- anticipáció: a főhős sorsának előre jelzése,
- propozíció: a téma megjelölése,
- in medias res kezdés (a dolgok közepébe vágás),
- expozíció,
- enumeráció: seregszemle,
- csodás elemek, isteni beavatkozás, deus ex machina,
- állandó jelzők és ismétlések,
- epikus hasonlatok,
- kiemelkedő főhős (emberideál) és nehéz győzelme,
- reflexio: elmélkedés, írói magyarázat,
- epizódok.

Homéroszi kérdés
- Az i.e. 4. századtól máig foglalkoztatja a kutatókat.
- Egy szerző írta-e a két eposzt? - A két eposz más szemléletű, kb. egy emberöltőnyi különbség van a keletkezésük között.
- Saját szerzői lelemény-e a két eposz, vagy szóban terjedő hősmondákból állította össze a szerző? 
- Homérosz = A költő
- 7 város tartotta szülöttjének
- Szobrokon vakként ábrázolják
 
A trójai mondakör
- Tündareósz király feleségét, Lédát elcsábította Zeusz (hattyú képében). Léda két hattyútojást hozott a világra, melyekből Helené és Klütaimnészra, valamint Kasztór és Polüdeukész.
- Helené férje a spártai király Meneláosz, Klütaimnésztra Agamemnón felesége lett
- Thetisz istennő és Péleusz (halandó), a mürmidónok hős királyának lakodalmi ünnepségére nem hívták meg Eriszt, a viszály istennőjét, ezért buszúból a Heszperiszek kertjéből szerzett egy aranyalmát, és begurította „A legszebbnek!” felkiáltással. Héra, Pallasz Athéné és Aphrodité is harcba szállt az ajándékért. Zeusz Pariszt, a trójai királyfit kérte döntőbírónak, ő pedig Aphroditét választotta, mivel ő a világ legszebb asszonyát, Helenét ígérte cserébe jutalmul. Héra és Pallasz Athéné megharagudott a trójaikra.
- Parisznak sikerült megmenekítenie Helenét Spártából, s magával vitte a királyi kincseket is.
- A görögök nem tűrhették ezt a sérelmet, így az egyesített görög törzsek Agamemnón vezetésével indultak Trója ellen.
- A várost csupán Odüsszeusz furfangos cselével tudták elpusztítani.

Odüsszeia

Az Odüsszeia a trójai háborúból hazatérő görög hősök kalandjait elbeszélő eposz. Az Íliászhoz igazodik mind formai sajátosságaiban, mind tartalmában, annak folytatásának tekinthető. Szerepolői is az Íliász világáből kerülnek ki. Az Íliász a törzsi-nemzetségi társadalom válságát ábrázolta, míg az Odüsszeia az individuum eposza, itt a közösség háttérbe szorul, a táma maga a címadó hős.

Szerkezet: (12 ének előzmény, 12 ének otthon)
–    1.–4.: Ithaka, Pülosz, Spárta, 5.–8.: Ogügié, Szkhéria, ugyanabban az időben, JELEN,
–    9.–12.: Odüsszeusz elmeséli kalandjait,
–    13.–24. Leszámolás a kérőkkel.

Megfogalmazódik egy általános értékrend, erkölcsi kódex, embereszmény, nem csak Odüsszeusz, hanem szolgálók, kondás, fiú, társak, stb. Az ideális görög hős tulajdonságai:
–    szellemi-fizikai kiválóság,
–    tudásvágy,
–    közösségi felelősség,
–    céltudatosság,
–    alkalmazkodóképesség,
–    igazságosság,
–    emberség,
–    képességei istenhez hasonlóvá teszik.
Az ideál már nem a kiváló harcos, hanem a sokat tapasztalt bölcs, leleményes, politikus ember, aki tudja alakítani saját sorsát.
Az istenek szerepe korlátozott, mindenki a maga bűneiért vállalja a felelősséget: “önnön buta vétkeikért odavesztek a társak”.
Állandó jelzői: fényes, bajnok, leleményes, nagyleleményű, bölcsszívű, hősszívű, tarkaeszű, túrőlelkű, isteni hős/jó, stb.